Nou periodistes especialitzats en turisme visiten la comarca de la Terra Alta

  • Imprimeix

Nou periodistes d'arreu de l'estat espanyol especialitzats en turisme i viatges han visitat avui la comarca de la Terra Alta en el marc del viatge de premsa organitzat per l'Ajuntament de Morella, el Consell Comarcal del Matarranya i el de la Terra Alta, juntament amb les associacions empresarials dels tres territoris (Associació d'Empresaris Turístics de Morella, Associació d'Empresaris Matarranya i l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Terra Alta), en el marc del projecte "Tres territoris, una sola terra".

 

El programa s'ha iniciat al matí a Horta de Sant Joan, des d'on el grup ha efectuat una passejada en bicicleta per la Via Verda fins a l'estació de la Fontcalda. Posteriorment, els periodistes han assistit a un tast d'olis de la DOP Oli de la Terra Alta  a l'Hotel Nou Moderno, on ha tingut lloc un dinar en el marc de les Jornades Gastronòmiques del Corder de la Terra Alta.

A la tarda, s'ha fet estada a Corbera d'Ebre, on s'ha visitat el Centre d'Interpretació 115 dies i el Poble Vell de Corbera d'Ebre. Posteriorment s'ha visitat la poblacó de Gandesa, concretament el Centre per al Foment de la Cultura del Vi i de l'Oli de  Gandesa i el Celler Cooperatiu de Gandesa.

Aquest viatge de premsa forma part d'un programa per potenciar el turisme i les relacions comercials entre els tres territoris (Morella, el Matarranya i la Terra Alta), ateses les característiques comunes de la zona. Es va iniciar el dijous passat a Morella, ha continuat avui a la Terra Alta i demà i demà passat les activitats es concentraran al Matarranya.

'Tres territoris, una sola terra'


Morella, el Matarranya i la Terra Alta estan dividides administrativament en tres províncies i comunitats autònomes diferents, però comparteixen una cultura i una forma de vida molt semblants: en èpoques passades, els antics llaços comercials, amb rutes que començaven a l'interior i arribaven fins al Mediterrani i viceversa; les fires, que suposaven el punt de trobada comercial; els vincles que s'estableixen entre les tradicions de cada comarca, similars en molts aspectes; la gastronomia, amb plats i postres que encara que canviïn de nom tenen el mateix gust… En l'actualitat, quant a agricultura, als tres territoris es conrea l'olivera, la vinya i l'ametlla. En ramaderia, els productes carnis derivats del porc i del be són la base econòmica de les tres àrees. Les manifestacions culturals, la gastronomia, el paisatge, l'arquitectura o la llengua, fan que el visitant no distingeixi les fronteres administratives, i relacioni les tres comarques amb un únic territori.

Participants al viatge de premsa

Els periodistes que participen en aquest viatge de premsa són:


Ángel López-Soto: és freelance i col·labora en diversos mitjans escrits tots els mesos: El Mundo, El País & El País Setmanal, Jo Dona (secció viatges), Siete Leguas (revista de viatges d'El Mundo), és director de la publicació digital GEA Photowords i col·laborador de Condé Nast Traveler, entre uns altres.


Jordi Jofré Neyra: de la revista Viatjeros, (té versió digital i impresa)

Óscar Marín, de Descobrir Catalunya i el blog El plaer de viatjar

Araceli Infante Castellanos: dels serveis informatius de La Sexta, i autora del blog Un paseo por el mundo, de Tele5.

Paco Bellido: responsable del blog de viatges Cuaderno de Viaje(http://viajero.blogalia.com/), un dels més veterans de la xarxa.

Laura Torralba: autora del blog Lala Viajera.


Ana Fañanás: del mitjà Tripwolf d'Espanya

Verónica Montuenga: del blog Diario del Viajero, El Próximo Viaje iViajandopor.com


Javier García Blanco: col·laborador en Viajes en el Objetivo, revistaHistoria de Iberia Vieja, Ocho Leguas (la revista de viatges de l'edició digital d'El Mundo)

Programa del viatge de premsa


Dijous 24 d'octubre


08:30 Esmorzar. 

09:30 Recepció a Morella. Ajuntament. 

10:30 Activitat al complex esportiu Saltapins 

13:00 Visita a la formatgeria Pastor de Morella. 

14:30 Dinar 

16:30 Passeig per la localitat, visita guiada a la basílica i pujada al castell. Després de baixar del castell, breu visita al museu paleontològic a l'església de Sant Miquel 

19:30 / 20:00 Temps de descans 

Sortida en fer-se fosc per fotografiar Morella il·luminada des de diferents punts 

21:30 Sopar 

Nit a Morella 


Divendres 25 d'octubre

08:30 Sortida de Morella. 

09:30 Allotjament a Horta de Sant Joan. Sortida d'Horta de Sant Joan cap a l'antiga estació de la Via Verda 

09:45 Sortida amb bicicleta fins a l'estació de Prat de Comte. Via Verda. 

11:45 Arribada a l'estació de Prat de Comte. Trasllat fins a Horta de Sant 
Joan. 

12:45 Sortida des d'Horta de Sant Joan cap a Vilalba dels Arcs (30 km). 

13:15 Arribada a Vilalba dels Arcs. Tast d'olis, DOP Oli de la Terra Alta  a l'Hotel Nou Moderno. Ruta de l'Oli. 

14:00 Dinar a l'Hotel Nou Moderno, de Vilalba dels Arcs. 

16:00 Sortida cap a Corbera d'Ebre.

16:30 Visita al Centre d'Interpretació 115 dies de Corbera d'Ebre. 

17:00 Visita al Poble Vell de Corbera d'Ebre. 

17.30 Sortida cap a Gandesa. 

17:45 Arribada al Centre per al Foment de la Cultura del Vi i de l'Oli de 
Gandesa. Paisatges del vi. Visita al centre i tast de vins DO Terra Alta. 

19:00 Visita guiada al Celler Cooperatiu de Gandesa. 


20:00 Descans.

21:00 Sopar al restaurant Sibarites. 

Trasllat a Horta de Sant Joan (hotel).


Dissabte 26 d'octubre 

09:30 Sortida en direcció a la ruta dels "Primers Pobladors". Visita de les pintures rupestres, túmuls funeraris i poblat iber a Calaceit. 

12:30 Visita a l'ermita de la Mare de Déu de la Font, al municipi de Pena-roja de Tastavins. i Inhóspitak (subseu Dinópolis). 

13:30 Degustació de pernil i embotits. 

14:00 Dinar.

16:30 Visita de l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia, Santa Bàrbara i la població de la Freixneda. 

18:30 Visita nucli antic de Vall-de-roures. 

20:00 Descans a l'hotel.

21:00 Sopar.


Diumenge 27 d'octubre 

10:45: Passeig pel Parrissal. 

12:00 Fira dels Bolets a Beseit.

13:00 Dinar.

16:00 Sortida cap a Saragossa.